Swego czasu też robiłem komputerek do Kawasaki, jednak z braku czasu projekt przerwałem...
A działa całkiem obiecująco, być może kiedyś do niego wrócę.
O, bardzo podobny koncept Jak zrealizowałeś obsługę wyświetlacza biegów, o ile możesz zdradzić?
ER-5 1998r. Od 07.04.2014r.
SV650S 2007r. Od 29.04.2018r.
Chętnie pomogę również w zakresie projektowania elektroniki oraz szeroko rozumianej informatyki i komputerów.
Kodem nie chcę się dzielić, przynajmniej póki co. A co do wskaźnika biegów od strony technicznej to wykorzystam magnes i czujniki halla, które już mam w motorku zamontowane.
Największym problemem tego projektu jest brak fajnego miejsca na przy zegarach żeby komputer zamontować...
Fajny, ale to wymaga wtrysku i komputera pokładowego, a nasze 2 kółka są na gaźniku. Drugie ale to wyświetlacz TFT, fatalnie będzie się spisywał na pełnym słońcu.
marlus pisze:Fajny, ale to wymaga wtrysku i komputera pokładowego, a nasze 2 kółka są na gaźniku. Drugie ale to wyświetlacz TFT, fatalnie będzie się spisywał na pełnym słońcu.
@1 niekoniecznie, @2 niekoniecznie
@1 Wszystko się to, nie wymaga to komputera pokładowego i nie wymaga to wtrysku, ale nie jest to proste, po pierwsze trzeba dodatkowo mierzyć prędkość pojazdu (np. czujnikiem halla), a po drugie trzeba zainstalować przepływomierz paliwa. No i na tej podstawie bardzo prosto można wyliczyć zarówno chwilowe spalanie jak i spalanie średnie. Oczywiście nie ma to żadnego sensu ekonomicznego, ale się da
@2 Nie wszystkie wyświetlacze TFT są nieczytelne w pełnym słońcu. Wyświetlacz z Nokii, jak wyżej zastosowane, dają radę nawet w pełnym słońcu.
Chętnie pomogę również w zakresie projektowania elektroniki oraz szeroko rozumianej informatyki i komputerów.
Kawasaki ma bodajże cyfrowy pomiar prędkości, dalej jest przetwornik C/A i wskaźnik analogowy. Można by się do tego podpiąć tylko trzeba by to rozkodować
A ten wyświetlacz z Nokii to jest TFT?? Nie wydaje mi się, to zwykły monochromatyczny LCD.
marlus pisze:Kawasaki ma bodajże cyfrowy pomiar prędkości, dalej jest przetwornik C/A i wskaźnik analogowy. Można by się do tego podpiąć tylko trzeba by to rozkodować
A ten wyświetlacz z Nokii to jest TFT?? Nie wydaje mi się, to zwykły monochromatyczny LCD.
Ano fakt, on nie jest wykonany w technologii TFT.