Oki, czekam zatem

A jeżeli idzie o ten komputerek, to teraz dopiero się wziąłem za niego, mam już zakodzony ekran powitalny (screen poniżej), wskazania temperatury, zgodnie z założeniami 2 kanały, ale zastanawiam się nad trzecim - można by kontrolować temp. oleju, wody i zewnętrzną (kwestia softu ile czujników będzie), ważne jest to, że wskazania termometru wynoszą od -55 do 127.9 stopnia C.
Zakodziłem też automatyczną regulację jasności. Generalnie zazwyczaj jest tak, że im jaśniej, tym mocniejsze podświetlenie, ale tu jest to o tyle dziwne, że czy z czy bez podświetlenia w jasny dzień wszystko widać, a w nocy znów nie, więc im ciemniej - tym jaśniejsze podświetlenie. Aczkolwiek działa to średnio - skoki są zauważalne, troszkę mnie to irytuje, ale chyba to tak zostawię, bo co zrobić... Chyba, żeby dać to na przerwanie, wtedy co prawda zmiany będą szybsze (teraz są co około 800ms), ale skoki nadal będą zauważalne, bo ADC jest dość.... czuły. Można by również poeksperymentować z różnymi foto rezystorami, ale to nie jest taki tani sport, bo jeden kosztuje 5-10zł..
Wrzucam kawałek kodu (C) odpowiedzialny za to:
http://pastebin.com/GJetScGM
Pozostało zrobić zegar - HH:MM:SS oraz ewentualnie datę (DD/MM/RRRR). Miejsca jest CHYBA dość.
Część odpowiedzialną za pomiar napięcia na akusiu też jest, ale muszę go skalibrować, a to będzie dość ciężkie, bo... nie mam zasilacza regulowanego w domu

Więc przyjmę, że skala będzie liniowa od powiedzmy 0-14.4V. Max. napięcie pomiaru wynosi około 17V, przy czym powyżej 16V skala się zamyka na MAX. Oczywiście dobierając inaczej rezystory można ten limit znacząco podnieść, aczkolwiek zmniejszamy nieco rozdzielczość pomiaru, znaczy różnice nawet rzędu 0.5V mogą się zacierać. Prąd w stanie spoczynku, który pobiera sonda, wynosi I=U/R, a zatem I = 14.4/(1k+3k) = 14.4/4k = 3.6mA. Chyba do zaakceptowania?
I jeszcze jedno

Atmega 8/88 (teraz jest tam 88) chyba nie da rady pamięciowo. Będzie trzeba użyć 328. Bez obsługi zegara mam tam 5.3kB, po optymalizacjach pewnie zejdę do 5.1kB, ale doliczając zegar (około 1-2kB) i jakieś sensowne GUI (bardzo dużo), to nie ma szans się zmieścić.

ER-5 1998r. Od 07.04.2014r.
SV650S 2007r. Od 29.04.2018r.
Chętnie pomogę również w zakresie projektowania elektroniki oraz szeroko rozumianej informatyki i komputerów.