william pisze:
W poprzednim sezonie zrobiłem 2 tys. tylko no i w tym 200km + ale 2 stuka jak stukała, a wyższe biegi sprawdzałem przy niższych obrotach (żeby nie zagłuszyć prędkością) i wchodzą cicho. Jeszcze to po próbuje z tą 2 i zobaczę. Nie ma co się przejmować ale jest to irytujące i peszące :p
Czyli uszczelniacze i olej do wymiany ;/ ,rzadszy olej chyba zrobić bardziej miękkie zawieszenie?
Dzięki za odpowiedź,
Pozdro!
Im rzadszy olej (10W, 5W) tym miększe zawieszenie. Jako, że miękkie zawiasy z przodu to jedna z największych bolączek tego modelu (nie licząc tylnego hamulca), to warto zalać tam olej 15W (taniej) lub zmienić sprężyny na progresywne (zgodnie ze sztuką, ale jednak z 5-10 razy drożej).
Raczej nie proponuję zalewać 20W, chyba, że jeździsz typowo krótkie dystanse i z niewielkimi prędkościami i niesportowo - istnieje możliwość przegrzania oleju, co skutkuje natychmiastowym spadkiem jakości pracy amortyzatora. Oczywiście przegrzany olej traci swoje właściwości i należy go wymienić.
15W praktycznie nie da się przegrzać, chyba, że jest 30 stopni i non stop przyspieszasz/hamujesz ostro.
-- 03 Kwi 2016, 23:33 --
mariusz6793 pisze:Panowie i Panie, jak nazywa się ta część naszych Er-ek, opiszę o co chodzi:
- pod bakiem paliwa
- metalowa część
- przykręcony do tego jest element z korkiem do wlewu chłodziwa
- wkręcone są w to śruby na klucz 8mm
Właśnie tam mi kapie płyn chłodniczy na uszczelce i nie wiem jak znaleźć tę uszczelkę, bo muszę dokupić.
Ciężko będzie to kupić na allegro. Wydaje mi się, że musisz podjechać do jakiegoś dość dobrego sklepu z częściami motocyklowymi lub ASO Kawasaki i oni Ci to znajdą i zamówią.
ER-5 1998r. Od 07.04.2014r.
SV650S 2007r. Od 29.04.2018r.
Chętnie pomogę również w zakresie projektowania elektroniki oraz szeroko rozumianej informatyki i komputerów.