Układ chłodzący - uszczelki

Dział dotyczący spraw silnikowych

Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz

Awatar użytkownika
DeFi
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Rafał
Miejscowość: Września
Plecak: Brak
Garnek: LS2
Numer GG: 9958743
Telefon: 783757397
Motocykl: Yamaha FJR 1300 '01

Re: układ chłodzący - uszczelki

Post autor: DeFi »

a odpowietrzałeś układ w czasie zalewania płynem ? ja uciskam wąż między chłodnicą a pompą aby wypchnąć pęcherzyki powietrza. Dodałeś też to co wlałeś do zbiorniczka wyrównawczego ?
Obrazek
Kawasaki ER-5 '05 -> Kawasaki ZR-7 '00 ->Yamaha FJR 1300 '01
http://www.bikepics.com/members/defi/01fjr1300/
Sklep Motocyklowy Warszawa - moto NUMiK
Awatar użytkownika
radunc
Rowerzysta
Imię: Jacek
Miejscowość: Konin

Post autor: radunc »

DeFi pisze:a odpowietrzałeś układ w czasie zalewania płynem ? ja uciskam wąż między chłodnicą a pompą aby wypchnąć pęcherzyki powietrza. Dodałeś też to co wlałeś do zbiorniczka wyrównawczego ?
tak uciskałem gumę• ile się dało, ale niewiele to pomogło poza tym, że nadmiar zalewał mi silnik w czasie uciskania. Jutro będę w Koninie, poszperam za jakimś środkiem do odkamieniania układu chłodzącego, na pewno nie zaszkodzi, chyba że wleje ocet z wodą , tez pomoże a tani jak barszcz.....
do zbiorniczka faktycznie nie dolewałem nic. ale tam to wejdzie pewnie z 300ml

J

zidentyfikowałem model fajki Nichiwa X05F0 , jak teraz poszukać zamiennika do pioruna, nie wiem jaka jest średnica gwintu, rezystancja i inne pierdy :(
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2011, 17:00 przez radunc, łącznie zmieniany 1 raz.
Jacek Radunc
Awatar użytkownika
Dzióbek
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Michał
Miejscowość: Kalisz
Plecak: Hania
Garnek: Nitro
Telefon: 511483837

Post autor: Dzióbek »

Przejrzałem zdjęcia porobione podczas regulacji zaworów.
Na tym poniżej widać, że tam chyba nic oprócz o-ringów nie ma:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Może ktoś już to kiedyś uszczelniał jakimś silikonem i właśnie to wydłubałeś (ten sam "pomysłowy Dobromir" co pokleił fajkę do świecy :shock: )

Podczas zalewania układu weszło ok. 1,4-1,5 litra, nie ściskałem węży. Nalałem "do pełna" poczekałem chwilę, ubyło, dolałem i zakręciłem korek. Resztę ok. 200ml dolałem do zbiorniczka.
Jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście ważne pytanie - co lubię w życiu robić?...a potem zacznij to robić.
Awatar użytkownika
radunc
Rowerzysta

Dzióbek pisze:Przejrzałem zdjęcia porobione podczas regulacji zaworów.
Może ktoś już to kiedyś uszczelniał jakimś silikonem i właśnie to wydłubałeś (ten sam "pomysłowy Dobromir" co pokleił fajkę do świecy :shock: )
Podczas zalewania układu weszło ok. 1,4-1,5 litra, nie ściskałem węży. Nalałem "do pełna" poczekałem chwilę, ubyło, dolałem i zakręciłem korek. Resztę ok. 200ml dolałem do zbiorniczka.
super ! to bardzo dobra wiadomość :)
Jak kopię jużtak głebowo to co jeszcze powinienem rozebrać ? :) bo szkoda potem czasu jak się zacznie fajna pogoda ...
Orientujesz się może jakie parametry ma fajka zapłonowa do ERyka? myslałem że muszę kupić z kablem a właśnei odkryłem że bardzo prosto się montuje stary kabel do fajki, szkoda tylko zebym kupił nie pasującą do naszych świec :gryyy:
Jacek Radunc
Awatar użytkownika
Dzióbek
Klubowicz
Klubowicz

Fajkę wystarczy "nakręcić na kabel :)
Parametrów nie znam, nie wymieniałem.
W sklepie motocyklowym powinni wiedzieć, jak powiesz, że chodzi o fajkę świecy do ER-5.
W poście o wymianie sprzęgła wrzuciłem tel. do sklepu w Turku - od Ciebie nie jest daleko :)
Jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście ważne pytanie - co lubię w życiu robić?...a potem zacznij to robić.
Awatar użytkownika
radunc
Rowerzysta

Dzióbek pisze:Fajkę wystarczy "nakręcić na kabel :)
Parametrów nie znam, nie wymieniałem.
W sklepie motocyklowym powinni wiedzieć, jak powiesz, że chodzi o fajkę świecy do ER-5.
W poście o wymianie sprzęgła wrzuciłem tel. do sklepu w Turku - od Ciebie nie jest daleko :)
no własnie odkryłem że to się nakręca i mi się banan na papie zrobił od razu :)))
trzeba przyznać, że prościej się nie dało tego zrobić, i chwała i m za to
J

p.s
pogoda trochę nie halo na oto, ale jak zapragniesz obejrzeć odkrywkę zaproszenie aktualne :)
Jacek Radunc
Awatar użytkownika
Dzióbek
Klubowicz
Klubowicz

Jutro musi być ładnie, bo w okolicach Kalisza topimy Motomarzannę :)
http://moto-marzanna.pl/

W weekend ma być w miarę ciepło 10-15'C i nie padać, tylko w sobotę będzie wiało :)
Na odkrywkę się szykuję w niedzielę po południu, jak nie będzie padać to pojadę - jutro dam znać na PW, albo GG.
Awatar użytkownika
OloK
Motocyklista
Imię: Aleksander
Miejscowość: Złotoryja
Plecak: Brak :)
Garnek: AGV K-3
Numer GG: 7525884
Kontakt:

Post autor: OloK »

co do fajek to sa 2 rodzaje i kazda pasuje na kazda swiece, jedynie nalezy nakrecic (lub odkrecic) kapturek ze swiecy, na samej gorze swiecy jest gwint i na nim jest kapturek, jezeli jest sam gwint tzn ze kapturka nie ma

Obrazek
Obrazek
Komar 2350 -> Piaggio Zip -> Suzukia Katana -> Kawasaki ER-5 -> ....
Galeria
Awatar użytkownika
radunc
Rowerzysta

co do fajek to sa 2 rodzaje i kazda pasuje na kazda swiece, jedynie nalezy nakrecic (lub odkrecic) kapturek ze swiecy, na samej gorze swiecy jest gwint i na nim jest kapturek, jezeli jest sam gwint tzn ze kapturka nie ma
to ja mam bezkapturkowce i poprzednie które wyjąłem też ich nie miały

na stronie NGK nie ma fajek odpowiadających symbolowi z mojego ERyka
http://www.motorshop.pl/?mode=shop&branch=95&page=3
do czego odnosi się wymiar 14mm ? widze że są dwie opcje 10-12mm lub 14mm
Jacek Radunc
Wolf
Motocyklista

Post autor: Wolf »

Z tego co piszesz to właśnie wydłubywałeś resztki sylikonu z głowicy....Bo w niej żadnych więcej uszczelek nie ma-ktoś sobie dodatkowo pewnie uszczelnił sylikonem(często tak ludziska robią)
A sylikon jest i tubka kosztuje 8zł a starczy Ci praktycznie na uszczelnienie całego motocykla..;)
[color=#0040FF]BRACI SIĘ NIE TRACI-to hasło powinno łączyć wszystkich motocyklistów!!!!! :)[/color]
ODPOWIEDZ