Drgania od silnika!
Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz
- kumnamrio
- Podawacz śrubek
- Imię: Mariusz
- Miejscowość: Kielce
- Plecak: Maja
Drgania od silnika!
Witam, moja Er dosyć mocno drga przy większych obrotach (na tyle ze jest wyczuwalne delikatne mrowienie pod stopami, np. gdy jadę 100 km/h). Ktoś mi mówił, że drgania mogą być od krzywej felgi ale nie jest to możliwe ponieważ jak jadę szybko i wrzucam na luz to drgania ustają. Czy jest to normalne zjawisko i przesadzam, czy jest to usterka? Proszę o pomoc i jakieś propozycje.
ER-5 2006 r.
ER-5 2006 r.
- lucek
- Klubowicz
- Imię: Lucek
- Miejscowość: Puławy
- Plecak: Kamila
- Garnek: Schuberth C3
- Telefon: 505228947
- Motocykl: BMW F800GS
- Kontakt:
Re: Drgania od silnika!
U mnie działo się to samo, a felgi były na pewno proste i wyważone, innych usterek mogących wpłynąć na wibracje też nie stwierdziłem.
W ogóle dla mnie największa wada erki to właśnie to że wszystko tam się trzęsie, poczynając od lusterek, przez zegary, aż po kufer.
W ogóle dla mnie największa wada erki to właśnie to że wszystko tam się trzęsie, poczynając od lusterek, przez zegary, aż po kufer.
www.hangover.art.pl
- Mathisse
- Motocyklista
- Imię: Airoh
- Miejscowość: Wałbrzych
- Garnek: Airoh
lucek - jak w er-ce się trzęsie to pojeździj na chińczyku. tam to dopiero łaskocze po podeszwach.
a żeby nie pogubić śrubek to wypada je sprawdzać i dokręcać, średnio co 1-2 tyś. km.
a żeby nie pogubić śrubek to wypada je sprawdzać i dokręcać, średnio co 1-2 tyś. km.
Chciałbym się wysypiać na tyle, by rano czuć, że się budzę a nie zmartwychwstaję.
- kumnamrio
- Podawacz śrubek
udało sie komuś zmniejszyć te drgania?
- Corr
- Motocyklista
- Imię: Adam
- Miejscowość: Zabrze
- Motocykl: Kawasaki ZX-6R 05'
Może ja jestem mało wrażliwy, ale mi jakoś bardzo nie przeszkadzały wibracje w mojej erce
Co do ich zmniejszenia to sprawdź naciąg łańcucha no i przede wszystkim czy śruby są podokręcane np. przy silniku, trzymające kierownicę, od setów(zwłaszcza te, mi jak się poluzowały to były nieprzyjemne drgania na podnóżkach).
Co do ich zmniejszenia to sprawdź naciąg łańcucha no i przede wszystkim czy śruby są podokręcane np. przy silniku, trzymające kierownicę, od setów(zwłaszcza te, mi jak się poluzowały to były nieprzyjemne drgania na podnóżkach).
Kawasaki Er5 99' -> Kawasaki ZX-6R 636 05'
U mnie też są minimalne drgania, ale to raczej normalne i nie są one jakoś specjalnie uciążliwe. Jedynie pasażerka tylko czuje lekko na podnóżkach, ja sam nie wyczuwam nic podczas jazdy. Czasem zatrzesie lekko szybe od wiatru.
W samochodach często czuć wibracje od silnika, a tutaj siedzisz praktycznie zaraz przy nim i wszystko się ze sobą spójnie trzyma.
Sprawdź jeszcze może te gumowe podkładki od szpil, co trzymają silnik w ramie. Może się wyrobiły z czasem.
Ktoś tam mówił jeszcze, że synchronizacja gaźników może coś dać, ale to raczej na wolnych obrotach tylko.
W samochodach często czuć wibracje od silnika, a tutaj siedzisz praktycznie zaraz przy nim i wszystko się ze sobą spójnie trzyma.
Sprawdź jeszcze może te gumowe podkładki od szpil, co trzymają silnik w ramie. Może się wyrobiły z czasem.
Ktoś tam mówił jeszcze, że synchronizacja gaźników może coś dać, ale to raczej na wolnych obrotach tylko.
- jotto
- Klubowicz
- Imię: Marek
- Miejscowość: Gdańsk
- Motocykl: Africa Twin
Ja wymieniłem śruby od setów i drgania zmalały. Słyszałem, że można też gumowe podkładki między sety a ramę wsadzić i też winno pomóc.
- kumnamrio
- Podawacz śrubek
dzieki za pomoc, to sa jakies standardowe sruby czy trzeba gdzies je zamowic?
- Corr
- Motocyklista
- Imię: Adam
- Miejscowość: Zabrze
- Motocykl: Kawasaki ZX-6R 05'
można je dokupić, o ile pamiętam to jest drobny zwój i tam gdzie kupowałem nie było takich na imbus, podkładki samohamowne bo one lubią się wykręcać (albo potraktować je loctite) http://forum.kawasaki-er5.pl/download/f ... &mode=view . Cena w aso dosyć z kosmosu https://kawasaki.torn.com.pl/palio/html ... 0&_CatID=0
Kawasaki Er5 99' -> Kawasaki ZX-6R 636 05'
- jotto
- Klubowicz
- Imię: Marek
- Miejscowość: Gdańsk
- Motocykl: Africa Twin
Ja wziąłem zwykłe sześciokątne na nasadkę. Na imbusa nie znalazłem w obi czy czymś tam