Ściąganie na prawo
Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz
-
- Motorowerzysta
- Imię: -
- Miejscowość: Wrocław
- Garnek: HJC CS-14
Ściąganie na prawo
Dzisiaj po dłuższej przerwie (od ostatniego szlifa) wsiadłem na moto i przejechałem 100 km. Wyszło na jaw, że moto ma problem, bo ściąga go na prawo. Na początku myślałem, że mi się wydaję, bo mm lekko krzywą kierę, ale jak puściłem kierę to już byłem pewny, że ściaga (puszczam kierę - moto powoli skręca w prawo). Pytanie - co może być tego przyczyną? Moto miało szlifa niedawno z lewej strony.
- jotto
- Klubowicz
- Imię: Marek
- Miejscowość: Gdańsk
- Motocykl: Africa Twin
Re: Ściąganie na prawo
Sprawdź luzy na główce ramy poprzez dociśnięcie tyłu motocykla na stopce centralnej i poruszanie kierownicy prawo-lewo, następnie poszarp lagami przód-tył. Jeżeli czujesz luzy przy szarpaniu, bądź kierownica przeskakuje przy poruszaniu prawo-lewo to wymienić łożyska na stożkowe, jeżeli są już stożkowe to może wystarczy dokręcić.
Spróbuj też zjechać na lewą stronę jezdni (pod prąd) i wtedy puścić kierownice, może po prostu ściąga bo jezdnia jest krzywa. - Nie biorę odpowiedzialności za te czyny. Także rób to z głową.
Równie dobrze mogły się uszkodzić tylne amortyzatory. Krzywe lagi. Krzywe półki.
Spróbuj też zjechać na lewą stronę jezdni (pod prąd) i wtedy puścić kierownice, może po prostu ściąga bo jezdnia jest krzywa. - Nie biorę odpowiedzialności za te czyny. Także rób to z głową.
Równie dobrze mogły się uszkodzić tylne amortyzatory. Krzywe lagi. Krzywe półki.
-
- Motorowerzysta
Słyszałem, że masa tłumika z jednej strony, czyli z prawej może mieć wpływ na ściągnie. U was po puszczeniu kiery przy ok. 70-80 mk/h moto leci prosto?
- jotto
- Klubowicz
- Imię: Marek
- Miejscowość: Gdańsk
- Motocykl: Africa Twin
U mnie przy 40 kph leci prosto, ale mam lżejszy tłumik. Myślę, że przy 70 masa tłumika nie ma żadnego znaczenia.
-
- Motorowerzysta
Może to być też faktycznie kwestia pochylonej drogi, bo to była obwodnica autostradowa, więc może być trochę pochylona ze względu na spływanie wody. Jutro sprawdzę te luzy na główce ramy i zobaczę jeszcze jak się zachowuje moto na innej drodze. Narazie dzięki
-- 13 Mar 2014, 09:17 --
Sprawdziłem luzy główki ramy i jest OK, nie ma luzów. Sprawdziłem też na innej drodze i niestety to samo. Może zamienić tylko amory między sobą i sprawdzić czy nie będzie ściągać na lewo? Poprzedni właściciel miał szlifa z lewej i widzę, że tłumik trochę dobił do amora, bo jest wgniecenie.
-- 13 Mar 2014, 09:17 --
Sprawdziłem luzy główki ramy i jest OK, nie ma luzów. Sprawdziłem też na innej drodze i niestety to samo. Może zamienić tylko amory między sobą i sprawdzić czy nie będzie ściągać na lewo? Poprzedni właściciel miał szlifa z lewej i widzę, że tłumik trochę dobił do amora, bo jest wgniecenie.
- DeFi
- Klubowicz
- Imię: Rafał
- Miejscowość: Września
- Plecak: Brak
- Garnek: LS2
- Numer GG: 9958743
- Telefon: 783757397
- Motocykl: Yamaha FJR 1300 '01
To przypatrz się, czy amor z tyłu nie jest lekko skrzywiony.
Kawasaki ER-5 '05 -> Kawasaki ZR-7 '00 ->Yamaha FJR 1300 '01
http://www.bikepics.com/members/defi/01fjr1300/
-
- Motorowerzysta
Zamienilem amory i dalej to samo. Oprócz tego naciągnąłem łańcuch i staralem się wyrownac oske, bo może poprzedni właściel nie ustawił jej prosto, ale to też nie pomogło. Co zostaje?
- DeFi
- Klubowicz
Może spróbuj wycentrować lagi.
Podeprzyj coś pod kolektory, by całość nie zjechała na dół po poluzowaniu śrub mocujących.
Podeprzyj coś pod kolektory, by całość nie zjechała na dół po poluzowaniu śrub mocujących.
-
- Motorowerzysta
Co znaczy wycentrowac lagi?
- DeFi
- Klubowicz
Możesz sprawdzić czy są równo ułożone w półkach (obie równo z górną półką)