Pytania wszelkie
Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz
- Damiano
- Motocyklista
- Imię: Damian
- Miejscowość: Kraków / Nowa Huta
- Garnek: HJC FG-15 Kynee
- Telefon: 797873166
- Motocykl: V strom DL 650
Re: Pytania wszelkie
dzieki wielkie za wytlumaczenie,zabiore sie za to dzis 

Jawa350ts 89r. -->Kawasaki Er 5 02r. --->Suzuki Sv 650S 05r.--> Suzuki VStrom 650 06r. :>
Żyje się po to...by spełniać marzenia :>
Żyje się po to...by spełniać marzenia :>
Mam pytanko, ile może kosztować przegląd ale taki u mechanika żeby sprawdził czy coś nie siada czy coś do wymiany itp ??
- radziorek15
- Motocyklista
- Imię: Radosław
- Miejscowość: Białystok
- Plecak: słowianka
- Garnek: xr-1100 shoei
- Numer GG: 9519818
- Telefon: 693457668
To zależy od zakresu prac mechanika. Pozatym w każdym mieście są inne średnie ceny. Równierz zależy to od mechanika, więc ciężko powiedzieć ile to może kosztować. Ale myślę, że nie są to aż takie zaporowe kwoty, skoro ludzie przed zakupem sprawdzają sprzęty u mechaników.
er-5 + SV650S
- Corr
- Motocyklista
- Imię: Adam
- Miejscowość: Zabrze
- Motocykl: Kawasaki ZX-6R 05'
Czy jeżeli olej w lagach jest zużyty to zawieszenie może być bardziej miękkie? Pytam bo poszedł mi uszczelniacz i zastanawiam się czy wlać jakiś gęstszy olej zamiast seryjnego bo to nurkowanie to jakaś porażka:/
I drugie pytanie, ponieważ jak już będę przód rozkręcać to chce zrobić upgrade hamulca(poliftowy zacisk) i oplot: czy warto płacić za Hel czy może wystarczy coś tańszego? wolałbym, żeby się nie rozpadł w czasie jazdy, bezpieczeństwo przede wszystkim
I drugie pytanie, ponieważ jak już będę przód rozkręcać to chce zrobić upgrade hamulca(poliftowy zacisk) i oplot: czy warto płacić za Hel czy może wystarczy coś tańszego? wolałbym, żeby się nie rozpadł w czasie jazdy, bezpieczeństwo przede wszystkim

Kawasaki Er5 99' -> Kawasaki ZX-6R 636 05'
- DeFi
- Klubowicz
- Imię: Rafał
- Miejscowość: Września
- Plecak: Brak
- Garnek: LS2
- Numer GG: 9958743
- Telefon: 783757397
- Motocykl: Yamaha FJR 1300 '01
HEL to sprawdzona marka. Ponoć pozostałe są też dobre.
To czy olej jest zużyty, wyczujesz po zapachu i kolorze jak rozkręcisz lagi celem wymiany uszczelniacza
Dzióbek opisywał kiedyś zmianę oleju wraz z uszczelniaczami. Dla zobrazowania posłużył się takim stwierdzeniem
To czy olej jest zużyty, wyczujesz po zapachu i kolorze jak rozkręcisz lagi celem wymiany uszczelniacza

Dzióbek opisywał kiedyś zmianę oleju wraz z uszczelniaczami. Dla zobrazowania posłużył się takim stwierdzeniem
Co do oleju w lagach, to możesz z ciekawości wlać gęstszy, ale max 15W (10W standard).W tym momencie poczujecie, czy olej był do wymiany - smród przepracowanego oleju jest okropny
a konsystencja przypomina błoto.

Kawasaki ER-5 '05 -> Kawasaki ZR-7 '00 ->Yamaha FJR 1300 '01
http://www.bikepics.com/members/defi/01fjr1300/
- Corr
- Motocyklista
To, że jest przepracowany już czuć. Z lagi dosłownie się lało, dziwne bo nie zaliczyłem żadnej dziury, olej który się "wydostał" na zewnątrz nie pachniał zbyt dobrze, podejrzewam, że po wylaniu całości będzie o wiele gorzej.
Tylko może ktoś zaobserwował "zmiękczanie" przodu wraz z zużyciem oleju? nie ukrywam, że nie jestem fanem "poprawiania fabryki" w ten sposób, nie bez powodu seria to 10w, 15w może na przykład skrócić życie uszczelniaczy.
Różnica w cenie między Hel a innymi nie jest taka duża więc może się skuszę.
Tylko może ktoś zaobserwował "zmiękczanie" przodu wraz z zużyciem oleju? nie ukrywam, że nie jestem fanem "poprawiania fabryki" w ten sposób, nie bez powodu seria to 10w, 15w może na przykład skrócić życie uszczelniaczy.
Różnica w cenie między Hel a innymi nie jest taka duża więc może się skuszę.
-
- Motocyklista
- Imię: Konrad
- Miejscowość: Mrągowo
- Numer GG: 10192881
Co do oleju w lagach to jest artykuł na ścigaczu. Przepracowany olej zmiękcza zawiechę, zanika także tłumienie.
- thomsonicus
- Motocyklista
- Imię: Pan
- Miejscowość: Krasnystaw
- Garnek: KBC VR1X Irid
- Numer GG: 3534487
- Kontakt:
Koszt 30-40zł chyba warto ponieść przy wymianie uszczelniaczy i mieć spokój.
- Corr
- Motocyklista
thomsonicus chodzi Ci o cenę oleju? Oczywiście, że go wymienię, zresztą w jednej ladze już chyba niewiele zostało bo lało się konkretnie :/
Zebrałem się w końcu i oprócz uszczelniaczy i oleju do lag zamówiłem zacisk poliftowy i oplot Hela więc może w końcu zacznie hamować
Zebrałem się w końcu i oprócz uszczelniaczy i oleju do lag zamówiłem zacisk poliftowy i oplot Hela więc może w końcu zacznie hamować

WIe ktos moze co jest przyczyna, wczoraj jak sobie jezdzilem motocykl nawet po 20min zachowywal sie jakby byl zimny byl podobny dzwiek, i przy zwalnianiu i zmniejszaniu obrotow z tlumika dochodzily jakies dziwne dzwieki. Gazniki byly robione jakies 2 miesiace temu