Stalowy oplot.

Wszelkie modyfikacje naszej Kawy ...

Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz

bellic
Motocyklista

Re: Stalowy oplot.

Post autor: bellic »

Nie mówię że się z nim zgadzam maciekix tylko że tak mówił;) Też się zastanawiam nad oplotem ale niestety będzie to pewnie pod koniec listy "do zrobienia":(
Sklep Motocyklowy Warszawa - moto NUMiK
barnabab
Podawacz śrubek

Post autor: barnabab »

Jest jeszcze trochę tańszy produkt: http://sklep.scigacz.pl/przewod-oplocie ... 3_60_61_62

Nie wiem jakiej to jest jakości ale chyba dają rade.
Szczęka
Motorowerzysta

Post autor: Szczęka »

Witajcie,
Zamontowałem dziś w moim Świerszczu przewód hamulcowy w stalowym oplocie. Znalazłem w necie gotowe w pasztetowej cenie, konkretnie tutaj: www.owiewki24.pl. Wybór końcówek niestety żaden, ale postanowiłem zaryzykować. Dziś stwierdzam, że się opłaciło. Końcówka 0 stopni podchodzi do klamki, a kabel nie zawadza, o ile puści się go po zewnętrznej stronie goleni, natomiast końcówka 20 stopniowa na zacisk pasuje na styk. Przewód jest powleczony przeźroczystą otuliną, wystarczająco gładki, aby nie piłować stykających się elementów. Przydał się gumowy wąż ściągnięty z oryginalnego przewodu, dzięki czemu nowy ciasno trzyma się w fabrycznych zaczepach. Zgodnie z przewidywaniami klamka zdecydowanie się utwardziła. Wiosną zobaczymy jak to się będzie sprawowało przy hamowaniu.
Reasumując - jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać.
Awatar użytkownika
OloK
Motocyklista
Imię: Aleksander
Miejscowość: Złotoryja
Plecak: Brak :)
Garnek: AGV K-3
Numer GG: 7525884
Kontakt:

Post autor: OloK »

Szczęka jaka długość przewodu zamontowałes i czy jest ona na styk czy masz jeszcze luz ?
Komar 2350 -> Piaggio Zip -> Suzukia Katana -> Kawasaki ER-5 -> ....
Galeria
Szczęka
Motorowerzysta

Olok, kupiłem 85 centymetrowy. Według mnie jest tyle ile powinno być - żadnych ostrych zagięć, ani naciągania "na strunę". Zrobiłem zdjęcia, niestety nie mogę znaleźć kabelka do aparatu, więc dziś ich nie wrzucę.
Awatar użytkownika
Junior.mf
Rowerzysta

Post autor: Junior.mf »

Z niecierpliwoscia czekam na fotki.Rowniez przymierzam sie do oplotu,a cena tego co kupiles jest rewelacyjna.Tylko nie bardzo beda mi pasowac te zolte koszulki przy koncowkach:(
Szczęka
Motorowerzysta

Junior.mf, fotki wrzuciłem do tematu z naszymi er'kami. Przy tej cenie nie ma co narzekać na żółte termokurcze. Ciesz się, że nie różowe w serduszka :-)

Dziś udało mi się zrobić pierwsze małe testy hebla. Na pewno stał się bardziej wyczuwalny. Teraz każde mocniejsze dociśnięcie klamki znajduje zdecydowaną reakcje na zacisku. W sumie mogłaby to być moja subiektywna opinia usprawiedliwiająca zakup, ale kumpel, z którym wspólnie grzebiemy przy naszych moto, potwierdził znaczącą poprawę działania hamulca. Tak więc pozostaje mi jedynie polecić jeszcze niezdecydowanym tą całą zabawę.
morus12
Podawacz śrubek
Miejscowość: Zdzieszowice opolskie

Post autor: morus12 »

Ja mam stalowy oplot HEL i przyznam że poprawa hamowania jest niewielka.
Awatar użytkownika
Kamyk
Administrator
Administrator
Imię: Rafał
Miejscowość: Bydgoszcz/Szczecin/Berlin
Plecak: Ewa
Garnek: Shoei XR-1000 / HJC
Numer GG: 2697152
Motocykl: Testowy

Post autor: Kamyk »

Dziwne, bo wiele ludzi mowi, ze po zalozeniu zmienia sie na maksa hamowanie. Ja bede sie zastanawial nad tym, jesli zostane prz ER-5'tce ... Bo jak sie jedzie w dwie osoby to niestety jedna tarcza i te hamulce czasami nie pozwalaja na szybkie zatrzymanie. Ale gdzies widzialem, ze ludzie druga tarcze probowali wlozyc, choc nie wiem z jakim skutkiem.

Pozdrawiam,

Kamyk
Er5 -> SV 650 K3 -> ST xtz 750 '89 + ...
Awatar użytkownika
Dabrus
Motocyklista
Miejscowość: Szczecin, Myślibórz

Post autor: Dabrus »

Ja wczoraj zamówiłem przewód HEL. Nawet jeśli poprawa jest niewielka, to właśnie ta mała różnica może nam kiedyś uratować tyłek przed ewentualnym wypadkiem. Moim zdaniem, skoro poprawa jest, to trzeba montować. Gdyby nie było w ogóle różnicy, wtedy można by było się zastanawiać. Sam zresztą sprawdzę jak to działa i dam znać;)
ODPOWIEDZ