Brak 6. biegu

Dział dotyczący spraw silnikowych

Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz

dervozavilus
Podawacz śrubek
Miejscowość: Wawa

Brak 6. biegu

Post autor: dervozavilus »

Witajcie,
ostatnio miałem małą stłuczkę z puszką. Generalnie nic groźnego, ale ucierpiała m.in. dźwignia zmiany biegów. Po jej wymianie okazało się, że nie wchodzi szóstka. Moto zostawiłem w serwisie i następnego dnia okazało się, że została tylko jedynka, a dźwignia "lata" luźno. Po trochę głębszej diagnozie okazało się, że urwało się "ucho" od wałka dźwigni zmiany biegów. Wałek został wymieniony, ale problem z brakiem szóstki pozostał. W serwisie usłyszałem, że albo przyzwyczaję się do jazdy na piątce, albo trzeba wyjmować i rozkręcać cały silnik, co jest nieopłacalne, bo koszt takiej operacji to ok. 2000 zł. Nie ukrywam, że jestem załamany takim stanem rzeczy.
W tej chwili szukam porady, co może być przyczyną braku ostatniego biegu (w trakcie uderzenia najprawdopodobniej zapięty był niższy bieg), czy jest szansa zrobienia tego taniej, bądź informacji czy rzeczywiście jest to na tyle skomplikowane, że nie będę w stanie dostać się do skrzyni sam. Mechanikiem nie jestem, ale być może uda mi się uzyskać pomoc kogoś bardziej obeznanego.
Sklep Motocyklowy Warszawa - moto NUMiK
Awatar użytkownika
DeFi
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Rafał
Miejscowość: Września
Plecak: Brak
Garnek: LS2
Numer GG: 9958743
Telefon: 783757397
Motocykl: Yamaha FJR 1300 '01

Re: Brak 6. biegu

Post autor: DeFi »

Może taniej wyjdzie kupić cały silnik
Obrazek
Kawasaki ER-5 '05 -> Kawasaki ZR-7 '00 ->Yamaha FJR 1300 '01
http://www.bikepics.com/members/defi/01fjr1300/
KELGAR
Motocyklista
Imię: Mateusz
Miejscowość: Świdnica
Plecak: z książkami ^^
Garnek: Shark S600

Re: Brak 6. biegu

Post autor: KELGAR »

Może zdejmij łańcuch i sprawdź czy wałek zdawczy sie nie przesunął, jeżeli będzie miał luz to nie wbijesz biegu. Dosuń go i sprawdź czy pomogło
ODPOWIEDZ