Wywrotka - przednie zawieszenie
Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz
Wywrotka - przednie zawieszenie
Witam. Dziś po powrocie z trasy na podwórku miałem małą wywrotkę. Przy minimalnej prędkości (5km/h) zahamowałem na trawie przednim i upadłem na prawą stronę. I teraz jak jadę to jadąc prosto kierownica jest nie prosto a lekko skręcona w bok. I jak jadę to przednie koło nie jest w pionie. Popatrzyłem na lagi w półkach i prawa laka wysunęła się chyba lekko z dolnej lagi. Co się mogło stać? Czy przy takim przewróceniu na bok coś mogło się poważnego stać?
- jotto
- Klubowicz
- Imię: Marek
- Miejscowość: Gdańsk
- Motocykl: Africa Twin
Re: Wywrotka - przednie zawieszenie
odkręć tą lagę i przykręć tak, żeby jej koniec był na równo z górną półką.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jest na równo
- jotto
- Klubowicz
- Imię: Marek
- Miejscowość: Gdańsk
- Motocykl: Africa Twin
I dalej krzywo? Co znaczy, że przednie koło nie jest w pionie jak jedziesz prosto? Jak jest?
Może się kierownica przesunęła, bo za słabo była przykręcona, bądź co gorsza skrzywiła.
Może się kierownica przesunęła, bo za słabo była przykręcona, bądź co gorsza skrzywiła.
Tzn, że jak jadę prosto to przednie koło jest przechylone w bok na jedną stronę (tak jak przy skręcaniu).
A i właśnie popatrzyłem na półki i okazało się, że odległość między dolną a górną jest po prawej stronie o 1,5 mm większa niż po lewej. Jak to możliwe?
A i właśnie popatrzyłem na półki i okazało się, że odległość między dolną a górną jest po prawej stronie o 1,5 mm większa niż po lewej. Jak to możliwe?
- lucek
- Klubowicz
- Imię: Lucek
- Miejscowość: Puławy
- Plecak: Kamila
- Garnek: Schuberth C3
- Telefon: 505228947
- Motocykl: BMW F800GS
- Kontakt:
Jeśli wcześniej tak nie było to znaczy że przy wywrotce skrzywiłeś półkę, bo raczej nie ma możliwości żeby coś się poluzowało i przez to była taka różnica.
www.hangover.art.pl
Możliwe? Przy upadku na bok na trawę?
- lucek
- Klubowicz
- Imię: Lucek
- Miejscowość: Puławy
- Plecak: Kamila
- Garnek: Schuberth C3
- Telefon: 505228947
- Motocykl: BMW F800GS
- Kontakt:
Trudno powiedzieć czy możliwe, najlepiej jakbyś rozebrał przód i zobaczył co faktycznie jest krzywe.
www.hangover.art.pl
Co zauważyłem to to, że lewa laga u góry jest bardziej wysunięta do przodu. Jak się patrzy z boku to w pewnym momencie u dołu lagi się pokrywają ale u góry lewe trochę bardziej do przody jest. Tzn, lewa jest bardziej w pionie tak w skrócie
- UncleKlaus
- Motocyklista
- Imię: Michał
- Miejscowość: Kraków
No wygląda to na skrzywienie półki, ale coś mało to jest prawdopodobne przy takiej lajtowej wywrotce... Jesteś pewien, że tak nie miałeś wcześniej?