Problem z napięciem z akumulatora

Wszystko co związane z kabelkami i oświetleniem naszej ER-ki

Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz

adam5051
Podawacz śrubek
Miejscowość: Szczuczyn

Problem z napięciem z akumulatora

Post autor: adam5051 »

WItam.
Mam problem z er-5. Jeździłem nią 4 dni temu bezproblemowo, lecz gdzie dzisiaj próbowałem ją odpalić pojawił się problem. Gdy próbowałem zakręcić rozrusznikiem wszystko wyglądało tak, jak gdyby akumulator był na wyczerpaniu. Nie zastanawiając się podepchnąłem go pod samochód i chciałem odpalić z akumulatora samochodu. Podłączyłem kable, zakręciłem rozrusznikiem i odpalił. Gdy tylko odczepiłem go od akumulatora samochodu - motocykl zgasł. Ponowiłem próbę - to samo. Prawdopodobnie jest problem z ładowaniem z alternatora. Sprawdzałem małą skrzyneczkę bezpieczników (6? 7? bezpieczników) pod siedzeniem. Czy może do ładowania z alternatora jest jakiś dodatkowy bezpiecznik? Jeśli tak gdzie go szukać? Ma ktoś jakiś pomysł, jak mógłbym rozwiązać ten problem?
#edit
W serwisówce znalazłem także miejsce bezpiecznika głównego - sprawny
Sklep Motocyklowy Warszawa - moto NUMiK
Awatar użytkownika
Lish
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Karol
Miejscowość: Piaseczno
Plecak: Kiti
Garnek: biały
Telefon: 500366623
Motocykl: fzs600 pies
Kontakt:

Re: Problem z napięciem z akumulatora

Post autor: Lish »

Najpierw podłącz prostownik i porządnie naładuj akumulator. Pochodził chwile z samochodu ale bateria się nie zdążyła naładować - swoją drogą może być do wymiany. Jak nie chcesz się pakować w koszty to pożycz od kogoś kto ma dobry i sprawdź. Jak ładowanie nic nie da to może to być regulator napięcia - umieszczony jest on nad wahaczem z tyłu motocykla - taki jakby aluminiowy radiator. Często go nie widać bo jest zabłocony od koła ;) Sprawdź czy nic tam nie zaśniedziało na kostce. Ja nie miałem ładowania, a okazało się, że jeden kabel się przerwał w kostce. Polutowałem i ładowanie wróciło.
ODPOWIEDZ