Problem przy odpalaniu
Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz
-
- Podawacz śrubek
- Miejscowość: Złotów/Poznań
- Telefon: 724118810
Problem przy odpalaniu
Witam wszystkich jestem nowy na forum chciałbym opisać swój może nie problem lecz nie pokój. Mianowicie kupiłem motor i postanowiłem wymienić filtr oleju oraz olej lecz w czasie gdy oczekiwałem na kuriera z filtrem spuściłem 1,4 l starego oleju z motoru i wlałem 1l oleju świeżego motor na stopce bocznej nie chciał odpalić zdjąłem go ze stopki i usiadłem na niego pobujałem w lewo i prawo po czym odpalił zdarzyło mi się tak parokrotnie ale za każdym razem gdy go przechyliłem w lewo potem prawo odpalał . Dodam iż nalałem 1l oleju a nie 1,4 ponieważ na oczku jest poziom między min a max powiedział bym że prawie przy max ( widocznie wcześniej było go troszkę za dużo) Moje pytanie jako laika jest takie czy te kłopoty z odpalenie mogą być spowodowane wyżej opisaną akcją czy raczej tym iż co dopiero zauważyłem później rezerwą paliwa ( motor gdy go pobujałem i odpaliłem dziwnie wchodzi na obroty gdy był przechylony na stopce a gdy w pozycji centralnej normalnie ) a i czy ma znaczenie to iż nie przełączyłem tego przełącznika na rezerwę tylko chodził na full ?
- czaro85
- Klubowicz
- Imię: Cezary
- Miejscowość: Maków Mazowiecki
- Plecak: Agnieszka
- Garnek: HJC FG-15
- Numer GG: 5485371
Re: Problem przy odpalaniu
No myśle ze brak paliwa moze powodować własnie takie problemy z odpaleniem.
Ale najprościej będzie jak zatankujesz i wtedy spróbuj odpalić na bocznej stopce.
Prawdę powiedziawszy to przeczytaj swój post praktycznie sam sobie w nim odpowiedziałeś.
Ale najprościej będzie jak zatankujesz i wtedy spróbuj odpalić na bocznej stopce.
Prawdę powiedziawszy to przeczytaj swój post praktycznie sam sobie w nim odpowiedziałeś.
Ostatnio zmieniony 08 maja 2012, 09:11 przez czaro85, łącznie zmieniany 1 raz.
Virago 535 '88 -> Kawasaki ER-5 '03 -> ???
- radziorek15
- Motocyklista
- Imię: Radosław
- Miejscowość: Białystok
- Plecak: słowianka
- Garnek: xr-1100 shoei
- Numer GG: 9519818
- Telefon: 693457668
A czy przypadkiem nie za mało tego oleju ? W ER-5 jest miska na 3,4 litra oleju. Oleju najlepiej zalać pod "MAX". Jeżeli nie masz paliwa w baku to normalne że będzie miał problemy z odpaleniem i pracą, jak przechylasz to pewnie się zlewa paliwo z zakamarków i dlatego wtedy łapie.
er-5 + SV650S
-
- Motocyklista
- Imię: Piotr
- Miejscowość: Ciechanów/Wrocław
- Plecak: Ania
- Garnek: LS2
- Motocykl: BMW R 1100 RT
Poziom oleju nic się nie ma do tego czy silnik przerywa, nie wkręca się na obroty itp., ale poziom paliwa jak najbardziej. Zatankuj i sprawdź jak chodzi. A tak nawiasem mówiąc tego oleju chyba trochę mało spuściłeś. Po odpaleniu, a następnie zgaszeniu silnika utrzymuje się ten sam poziom?
-
- Podawacz śrubek
- Miejscowość: Złotów/Poznań
- Telefon: 724118810
Zatankowałem paliwo i jest ok. wymieniłem olej na motul 5100 i filtr w sumie bez problemów teraz. Dzięki za odpowiedzi.