Przed chwilą zmieniłem w swojej erce filtr powietrza, przy okazji robiłem zdjęcia, więc już opisze krok po kroku jak wymienić filtr powietrza. Wymiana jest banalna, każdy kto potrafi trzymać wkrętak w ręce sobie poradzi. Warto także co jakiś czas kontrolować stan filtra, przedmuchać sprężonym powietrzem itp.
A więc zdejmujemy siodło i odkręcamy lewy (siedząc na moto) plastik pod bakiem. Wystarczy wykręcić jedną śrubę, pozostałe 2 mocowania są gumowe.

Widzimy plastikową "trąbkę" - w środku znajduje się filtr powietrza. Odkręcamy trąbe - 3 śruby.

No i już mamy filtr powietrza jak na dłoni. Wyjmujemy go (nie jest w żaden sposób przykręcony).

W tym momencie warto wsadzić łape do airboxa i pomacać czy nie ma tam jakiejś mazi, płynu itp. - oczywiście bierzemy ściereczkę i wycieramy wszystko na glanc.
Teraz wsadzamy nowy filtr, i składamy w kolejności odwrotnej do rozkładania - przykręcamy trąbkę, zakładamy plastik i GOTOWE !

Zamieszczam zdjęcie nowego filtra (hiflo filtro) i starego - różnica jest, szczególnie ubytki gąbki uszczelniającej. Stary filtr mógłby robić za grzechotkę - tyle w nim piasku

Mam nadzieje, że mój "poradnik

Niektórzy nasączają filtry (szczególnie motocykli poruszających się w terenie) jakimś specjalnym płynem. Ja tego nie robiłem, nie wiem czy trzeba czy nie, tu już czekam na Wasze sugestie.
Pozdr
Lish