Wyciek płynu chłodniczego
Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz
-
- Motocyklista
- Imię: Konrad
- Miejscowość: Mrągowo
- Numer GG: 10192881
Re: Wyciek płynu chłodniczego
Dokładnie tak, tam jest oring. Wymontuj, kup oring, oczyść, nieco przesmaruj oringa, złóż i śmigaj
-
- Rowerzysta
- Imię: Miłosz
- Miejscowość: Kraków
- Garnek: Astone GTB
Tak tez zrobię, dzięki wielkie!
Jak zrobię dam znać jak poszło.
Jak zrobię dam znać jak poszło.
-
- Rowerzysta
- Imię: Piotr
- Miejscowość: Gdynia/Pisz
- Garnek: SHARK S600
- Telefon: 517766502
Witam, odświeżę nieco temat...
Kilka dni temu oddałem moto na regulacje zaworów i synchronizacje gaźników. Wszystko fajnie, Er`ka trochę się ożywiła, ale za to niesamowicie chlapie z tego otworu w cylindrze!! Wcześniej nic się nie działo, nawet jak silnik był baardzo dogrzany, to nie uronił ani kropelki.. A teraz? Buty jakbym się za przeproszeniem oszczał, cała lewa strona biała od cylindra aż po tylne koło. Czy to mechanik coś nakręcił, czy zbieg okoliczności? Bo strasznie mi to śmierdzi amatorszczyzną..
Kilka dni temu oddałem moto na regulacje zaworów i synchronizacje gaźników. Wszystko fajnie, Er`ka trochę się ożywiła, ale za to niesamowicie chlapie z tego otworu w cylindrze!! Wcześniej nic się nie działo, nawet jak silnik był baardzo dogrzany, to nie uronił ani kropelki.. A teraz? Buty jakbym się za przeproszeniem oszczał, cała lewa strona biała od cylindra aż po tylne koło. Czy to mechanik coś nakręcił, czy zbieg okoliczności? Bo strasznie mi to śmierdzi amatorszczyzną..
- Corr
- Motocyklista
- Imię: Adam
- Miejscowość: Zabrze
- Motocykl: Kawasaki ZX-6R 05'
Pewnie coś źle poskładał w okolicach obudowy termostatu i teraz leje, jedź do niego i niech poprawia. Jest też możliwość, że rozlał nalewając płynu albo niedokładnie założył korek i teraz wycieka, ale nie napisałeś jakie to ilości i czy ubywa płynu z układu?
Do odprowadzenia nadmiaru płynu chłodzącego służy jeden z wężyków przy wahaczu, jedynie wycieki z tej okolicy są ok
Do odprowadzenia nadmiaru płynu chłodzącego służy jeden z wężyków przy wahaczu, jedynie wycieki z tej okolicy są ok
Kawasaki Er5 99' -> Kawasaki ZX-6R 636 05'
- LucasCNC
- Motocyklista
- Imię: Łukasz
- Miejscowość: Głogów Małopolski
- Garnek: HJC CS-14
Nie zgodzę się. U mnie ciekło z "tych" okolic praktycznie po każdej ostrzejszej jeździe, nie ważne czy było ciepło czy nie. Problemem okazała się uszczelka pod głowicą. Także częste przelewanie zbiornika wyrównawczego wcale nie musi oznaczać, że wszystko jest ok.Corr pisze:Do odprowadzenia nadmiaru płynu chłodzącego służy jeden z wężyków przy wahaczu, jedynie wycieki z tej okolicy są ok
- Corr
- Motocyklista
- Imię: Adam
- Miejscowość: Zabrze
- Motocykl: Kawasaki ZX-6R 05'
Napisałem to w kontekście: jeżeli gdzieś kapie płyn chłodzący to tylko z tego miejsca jest to dopuszczalne np. po dosyć mocnym rozgrzaniu motocykla w momencie gdy jest wysoki poziom płynu. Wiadomo, że jeżeli dzieje się to często i w dziwnych okolicznościach jak u Ciebie to trzeba sprawdzić.
Kawasaki Er5 99' -> Kawasaki ZX-6R 636 05'
-
- Rowerzysta
Sprawa wygląda w ten sposób, że te rurki od termostatu które wchodzą w cylinder są strasznie skorodowane. Z wielkim trudem to rozebrał, ale teraz po złożeniu i wymianie oringów i tak nie trzyma w tym miejscu... Wszystko wyczyszczone itp, ocynowane bo jakaś dziurka była, jakiś klej i nic, nadal to samo... eh. Sezon w pełni, a moto u mechanika z takim gównianym problemem. Zabieram się za szukanie tej części, co mam nadzieje nie będzie trudne.
Dzięki za odpowiedzi
Dzięki za odpowiedzi
- pioter300
- Motocyklista
- Miejscowość: Wa-wa/Piaseczno
- Garnek: SHARK S900
Ja miałem podobnie. Jak zrobiłem rgulacje zaworów - przestało. Nie wymieniałem żadnych uszczelek i oringów. Jedynie przeczyściłem i zamontowałem ponownie. Podejrzewam, że poprzednik, który grzebał cos przy silniku nie złożył wszytskiego tak jak trzeba i ciekło.
Jestem bardzo początkujący więc proszę nie dziwić się niektórymi moimi pytaniami.
Pierwsze moto, pierwsze godziny jazdy i pierwszy kontakt z mechaniką.
Pierwsze moto, pierwsze godziny jazdy i pierwszy kontakt z mechaniką.
-
- Rowerzysta
To u mnie odwrotnie, wszystko fajnie, ale oddałem do regulacji i cieknie... Kupiłem już co trzeba, po weekendzie przyjdzie i się zobaczy.
witam a u mnie w tym samym miejscu leje sie olej. co to moze byc pomoze ktos z góry dzięki:)!