Co myślicie o zamontowaniu czegoś takiego do naszych er5 ? jest to projekt pewnego chłopaka z elektrody http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3137222.html
Zmontowałem takie coś w domu na arduino nano ale wyszło za duże , za duża kanapka czy był by ktoś w stanie tak przerobić projekt PCB żeby to się zmieściło idealnie za obudową wyświetlacza ??
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2016, 00:17 przez Łosiek364, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwielbiam takie projekty! I bardzo bym chciał żeby więcej ich sie pojawiało na naszym forum! Brawo! Możesz dać troche więcej info o tym jak i co? Bawiłem się Arduino i wiem, że można Atmela zaprogramować kodem z Arduino, wtedy cały układ się mega zmniejszy.
Ardurnio jest z 10x większe niż pojedyncza atmega8 smd. Jak mi rzucisz schematem, to chętnie wykonam takie PCB (projekt + fizyczne wyk.) za jakieś drobne
Edit: schemat jest, jak będę miał jutro czas to Wam wrzucę.
Edit2: doczytałem, że schemat jest kulawy. Dodatkowo brakuje np. samych przycisków do ustawień.
Jeszcze jakieś sugestie, jakbym to miał od zera rysować?
ER-5 1998r. Od 07.04.2014r.
SV650S 2007r. Od 29.04.2018r.
Chętnie pomogę również w zakresie projektowania elektroniki oraz szeroko rozumianej informatyki i komputerów.
Kamyk pisze:Z checia za taka plytke bym zaplacil Na smd jeszcze mniejsze bedzie
Kamyk
Ja już od dłuższego czasu wszystko na smd robię (co idzie).
Proponuję wykorzystanie takiego wyświetlacza (mam go w bibliotece po prostu i można go zasilać również z 5V) http://botland.com.pl/wyswietlacze-graf ... ieski.html
Proponuję złącza na termometr (DS18B20, może być nawet wielokanałowy), przewód od podpięcia pod + akumulatora i jeszcze jakiś RTC by się przydał do mierzenia czasu.
Narysuję jutro lub dziś schemat i sobie zobaczycie jak to będzie wyglądać, zanim się PCB zaprojektuje to możecie rzucać pomysły
Chętnie pomogę również w zakresie projektowania elektroniki oraz szeroko rozumianej informatyki i komputerów.
Kiepski zakres temperatury (-10 - +60), ponadto nie ma wiele kanałów. Korzystając z DS18B20 możesz podpiąć teoretycznie kilka miliardów, ale mówimy o normalnych ilościach - chociażby trzy - temperatura powietrza, temperatury płynu w chłodnicy oraz temperatura oleju.
No wiadomo, obudowa wodoszczelna, wygląd znacznie lepszy, ale...
Nie chcę wdawać się w dyskusję na temat wyższości jednych świąt nad drugimi,ale nie do konca wiem po co kierowcy tyle informacji. Motki, które posiadamy to nie promy kosmiczne. Moim zdaniem w zupełności wystarczą te informacje, które są na zegarach. Ale każdy zamontuje to co będzie chciał. Ja w swoim dodatkowo zamontowałem licznik rowerowy a to tylko po to aby od czasu do czasu spojrzeć na zegarek. A i przy okazji dodatkowy licznik przebiegu dziennego. To co ma moje moto fabrycznie to bida aż piszczy. Temperatura zewnętrzna też nie jest potrzebna, nie ma zlej pogody są tylko slabe charaktery. A po za tym jest to dodatkowy szpej, który może ulec awarii, rozprasza a z jazdy to trza czerpać przyjemność. Mialem plan nawet kupic to coś z linku ale zrezygnowałem. Co za dużo to niezdrowo. Tak czy owak jak juz to zrobicie i zamontujecie i pochwalicie się tym to na pewno będę pełen podziwu dla wytrwałości a i może wykonania. Sam próbowałem na kierownicę pomontować różne rzeczy i nic z tego nie wyszło. Albo nieergonomiczne albo po prostu niepotrzebne.
Wstępnie to tak bym to widział. Myślę, że uda się wszystko upchnąć pod wyświetlaczem. Naturalnie przyciski będą poniżej wyświetlacza (tact switch, 6mm x 6mm)
Zaimplementowane:
a) zegar RTC
b) termometr
c) monochromatyczny wyświetlacz LCD PCD8544, 84px x 48px
d) trzy przyciski
e) automatyczna regulacja jasności podświetlenia zależna od jasności otoczenia
f) Wszystko zarządzane Atmegą 8/88/168/328/48
g) pomiar napięcia akumulatora
h) zabezpieczenie przed odwrotnym podpięciem przewodów zasilających http://www110.zippyshare.com/v/DUAVveIg/file.html
EDIT: Pierwszy błąd: Brak podłączonego GND przy wtyczce ISP.
Drugi błąd: Brak oznaczenia V_SUP zaraz za diodą Schottky'ego.