Mam pewne plany modyfikacji tylnego koła. Chcę zamontować tarczę hamulcową zamiast bębna.
Części zapożyczę z GPZ 500. Praktycznie będę potrzebował jedynie felgi, tarczy i pompy hamulcowej wraz z przewodem na tył.
Nie wiem czy będzie potrzebny wahacz z GPZty (przy okazji można by się pokusić o centralny amortyzator)
Koszt nie powinien być duży - powinienem się zmieścić w kwocie 200-300 zł
Już bardziej realne do zrealizowania są dwie tarcze hamulcowe z przodu. Potrzeba jedynie golenie, felga i pompa hamulcowa wraz z zaciskami z GPZ 500. Ale sądzę że gra niewarta świeczki. Gdyby erka miała mocniejszy silnik by osiągi wystarczyły na więcej niż 2 sezony.....
Moim zdaniem warto ulepszać różne rzeczy w motocyklu, bo to jest prawdziwy tuning - taki, który ma pomagać użytkownikowi, a nie zwiększać wagę motocykla czy samochodu bajerami typu spojlery itp.
Osiągów ER-ka odrzutowych nie ma i jeśli nie modyfikacja hamulców poprzez ulepszenie ukladu hamulcowego (dodatkowe tarcze) to stalowy oplot i dbać o regularne wymiany płuny hamulcowego, klocków i nie będzie problemu. Tylny hamulec też nie jest zły, oczywiście jak na "bęben", a na dobrych okladzinach już całkiem calkiem sobie radzi, bo pamiętajmy, że tylny hamulec jest tzw. pomocniczym, a nie glównym.
w sumie hamulce w GPZcie wcale nie muszą być dużo lepsze. Pamiętajmy że GPZ ma ten sam silnik jedynie z innymi wałkami rozrządu i niewiem czym jeszcze, i hamulce zostały zapewne dostosowane do osiągów motocykla, które są niewiele większe od ER-5.
Ja na przyszły sezon zakładam nową tarczę hamulcową to zobaczę jakie są pełne możliwości hamulców. Aktualna tarcza jest poniżej minimalnej grubości, co może mieć wpływ na skuteczność hamowania
Cholera a mnie bardzo ciekawi temat tarczy na tył... może na "łodzi" wynoram jakiś tani wahacz i pompę od GSa i coś pokombinuję. I nie pitolcie że kawa ma za mały silnik żeby nie opłaciło się zmieniać bębna na tarczę !!! A nawet mam plan dać na przód dwie tarcze i jedną na tył.... to by była modyfikacja ! Ktoś z Poznania jest chętny do przeróbki... zapraszam do mojej stajni