Pytania wszelkie

Naprawa, wymiana, konserwacja, po prostu pomoc ...

Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz

Awatar użytkownika
radziorek15
Motocyklista
Imię: Radosław
Miejscowość: Białystok
Plecak: słowianka
Garnek: xr-1100 shoei
Numer GG: 9519818
Telefon: 693457668

Re: Pytania wszelkie

Post autor: radziorek15 »

Raczej nie były to oryginalne kawasaki, bo ja jak kupowałem to oryginalne kawy były po 160 zł/szt. , a zamiennik tourmax'a po 16zł/szt. Wiec pewnie sprzedali ci tourmax'y
er-5 + SV650S
Sklep Motocyklowy Warszawa - moto NUMiK
Awatar użytkownika
jotto
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Marek
Miejscowość: Gdańsk
Motocykl: Africa Twin

Post autor: jotto »

A pewnie masz racje. Myslalem, ze jak w serwisie to oryginal. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Karcze_
Motorowerzysta
Imię: Karcześ
Miejscowość: Ostrołęka
Plecak: Adidas
Garnek: Ls2 351.1 Naxa F6

Post autor: Karcze_ »

Mam pytanie bo zdarzył mi się dość nietypowy problem, więc tak po zdjęciu baku chciałem zobaczyć czy wentylator działa, więc podłączyłem kabel od czujnika do aku do plus, a minus na masę i przygasały kontrolki od chłodnicy i oleju, ale wszystko było dobrze później już podłączyłem z powrotem i ją odpaliłem, ale jak zgasiłem to już się nie zapaliły i nie działają. Patrzyłem bezpieczniki i są okej. Co to może być ?
http://bikepics.com/members/karcze/02er5/
Awatar użytkownika
bober15
Motocyklista
Imię: Paweł
Miejscowość: Giżycko
Plecak: zależy jak leży :)
Garnek: Nitro n766-vx
Telefon: 790591087

Post autor: bober15 »

A żarówki sprawdziłeś? Później włączę komputer to zobaczę schemat i postaram się powiedzieć coś więcej :-)
Dobra po przejrzeniu schematu wiatrak w żaden sposób nie łączy się z tymi żarówkami, ale sprawdziłbym jeszcze połączenie masy jeżeli przygasły podczas włączenia wentylatora, aczkolwiek mogło to być spowodowane znacznym spadkiem napięcia w akumulatorze. Przedstaw nam więcej faktów i informacji :)
Awatar użytkownika
Karcze_
Motorowerzysta

Racja słabo naświetliłem mój problem :D To tak odłączyłem ten kabelek od czujnika na termostacie i plus podłączyłem do akumulatora(nie tego w moto) a minus dałem na masę w wtedy przygasły mi kontrolki. Wentylator nie zadziałam, bo zapewne coś źle podłączyłem , no ale jak odłączyłem od aku to kontrolki się zapaliły z powrotem, następnie odpaliłem ją odpaliłem to norma kontrolki zgasły, ale jak już ją zgasiłem to się nie zapaliły i nie działają. Sprawdziłem bezpieczniki te co są pod siedzeniem i są dobre. Dodam, że chciałem wentylator tak na krótko sprawdzić, gdyż nigdy mi się nie włączył.
Awatar użytkownika
bober15
Motocyklista

Ten czujnik na obudowie termostatu odpowiada jedynie za kontrolę temperatury płynu. Czujnik włączając wentylator znajduje się przy chłodnicy po lewej stronie pod osłoną chłodnicy. A ten czujnik przy termostacie ma za zadanie zawrzeć obwód do masy co powoduje zapalenie się kontroli. Akumulator w moto był wtedy podpięty?
Awatar użytkownika
cici0201
Motocyklista
Imię: Krystian
Miejscowość: Kutno
Garnek: LS2 FF370

Post autor: cici0201 »

Jeżeli chcesz sprawdzić działanie wentylatora to tak jak bober15 powiedział. Czujnik znajduję się po lewej stronie chłodnicy. Odpinasz złączę od czujnika i zwierasz styki. Możesz to zrobić bez włączania stacyjki, ponieważ wentylator jest podłączony bezpośrednio.

Jak dla mnie to ujebałeś diodę i przy okazji czujnik ciśnienia oleju ale mogę się mylić. Miernik do ręki i mierzymy :)
Awatar użytkownika
Karcze_
Motorowerzysta

Okej dzięki to już wiem. ;) Teraz tak jak to posprawdzać i gdzie, bo już teraz się zamotałem :D
Awatar użytkownika
cici0201
Motocyklista
Imię: Krystian
Miejscowość: Kutno
Garnek: LS2 FF370

Post autor: cici0201 »

Oczywiście zakładam, że bezpieczniki sprawdziłeś.
To na początek odepnij przewód od czujnika ciśnienia i zmierz jego rezystancję.
a kontrolka od luzu się świeci?
Awatar użytkownika
bober15
Motocyklista

Najpierw żarówki sprawdź. Jak miałeś 2 Aku i połączyłeś tak jak myślę, to wyszlo tak, że zrobiłeś szeregowe połączenie i na żarówki poszło 24v. Dioda nie powinna się spalić, a jeżeli już to było by ciągle przebicie. Bez tej diody kontroli tez powinny działać. O ile dobrze pamiętam to gdy czujnik ciśnienia oleju zewrze do masy to zaświecą się obie kontroli. Musiałbym zobaczyć schematy, bo ja mam elektrykę lekko zwaloną , wiec może inni użytkownicy się wypowiedzą.
ODPOWIEDZ