Tak ostatnio naszło mnie, by sobie skontrolować stan ciśnienia powietrza w oponach. Od momentu kupna tego nie robiłem

, a ostatnie pompowanie było prawdopodobnie w sierpniu jeszcze przez poprzedniego właściciela.
Opony mam standardowe (Sport Demony) 110/70 i 130/70. Z nich wyczytałem, że ma być 42 psi = 2.9bara. Jak się okazało w tyle było niecałe 2, a z przodu 1.6

Nie wiem, czy to jest obiektywne, ale moim zdaniem lepiej hamuje (przodem naturalnie), łatwiej hamulec wyczuć, ale to może być placebo.
No i naciągnąłem łańcuch, ale chyba odrobinę za mocno, bo chrzęści. A skoro słychać to przy prędkościach pow. 90kmh tzn. że jest to dość głośne. Ale ogólnie podnieść się go da

W weekend jak będę miał odrobinę czasu to popuszczę.
Małe rzeczy, ale jednak sprawia to radochę jak można coś samemu przy nim zrobić.
Swoją drogą są jakieś konsekwencje (oprócz audio) w za mocnym naciągnięciu łańcucha?
I korzystając z okazji to zapytam jeszcze o "zbieżność kół". Naturalnie oba szpanery muszą być w idealnie tej samej pozycji?
ER-5 1998r. Od 07.04.2014r.
SV650S 2007r. Od 29.04.2018r.
Chętnie pomogę również w zakresie projektowania elektroniki oraz szeroko rozumianej informatyki i komputerów.