Pytania wszelkie
Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz
- maciejecha
- Podawacz śrubek
- Miejscowość: Poznań
Re: Pytania wszelkie
http://www.spirit.com.pl/?q=item&lang=pl&id=360
dobry środek do smarowania/ pryskania łańcucha? nada sie?
-
- Motorowerzysta
- Imię: Łukasz
- Miejscowość: 3City
- Garnek: Naxa F9/A
- Numer GG: 2815545
Do smarowania na pewno się nie nadaje, bo to jest coś ala WD40.
Kontynuując temat to co sądzicie nt. specyfików które od jutra będa w LIDLU - min smar do łańcuchów?
Kontynuując temat to co sądzicie nt. specyfików które od jutra będa w LIDLU - min smar do łańcuchów?
KLE 500 '06
-
- Motocyklista
- Imię: Bartek
- Miejscowość: Zambrów
- Plecak: żona -Ania
- Numer GG: 3575206
Witam !!
Pytanko. Wyczytałem kiedyś coś na temat czujnika stopki, że należy przeczyścić bo moto nie chce ruszać na jedynce. Jak to się u was przedstawiało? Dzisiaj miałem przypadłość że wrzuciłem jedynkę (stopka złożona) gaz, pomału puszczam sprzęgło żeby ruszyć a moto gasł (tak jakby sprzęgło w ogóle nie reagowało) po kilku próbach ruszył i później już było wszystko ok. Czy spowodowane to jest tym czujnikiem stopki?? Czy ta blokada nie działa na zasadzie że nie można pierwszego biegłu wrzucić jak stopka jest opuszczona? Proszę o sugestię.
Pytanko. Wyczytałem kiedyś coś na temat czujnika stopki, że należy przeczyścić bo moto nie chce ruszać na jedynce. Jak to się u was przedstawiało? Dzisiaj miałem przypadłość że wrzuciłem jedynkę (stopka złożona) gaz, pomału puszczam sprzęgło żeby ruszyć a moto gasł (tak jakby sprzęgło w ogóle nie reagowało) po kilku próbach ruszył i później już było wszystko ok. Czy spowodowane to jest tym czujnikiem stopki?? Czy ta blokada nie działa na zasadzie że nie można pierwszego biegłu wrzucić jak stopka jest opuszczona? Proszę o sugestię.
Żyj i daj żyć!
- Kamyk
- Administrator
- Imię: Rafał
- Miejscowość: Bydgoszcz/Szczecin/Berlin
- Plecak: Ewa
- Garnek: Shoei XR-1000 / HJC
- Numer GG: 2697152
- Motocykl: Testowy
Hej,
Tak jak mowisz. Jak masz rozlozona nozke to po wlozeniu jedynki i probie ruszenia motong gasnie. Kiedys sie tak przerazilem, ze cos sie z nim dzieje, nie dobrego. Jesli masz zlozona nozke i dzieje sie to samo, to na 80% jest to ten wylacznik. On jest pod spodem i jest bardzo narazony na bloto i brud. Wiec nalezy lekko odgiac gumke z niego i popsikac WD-40 albo innym podobnym preparatem. Mozesz najpierw sprawdzic go w ten sposob, ze postaw motonga na centralnej i sproboj wcisnac ten przelacznik. Jesli nie wroci, albo bedzie wracal bardzo wolno tzn. ze jest zasyfiony.
W wiekszosci przypadkow nalezy go wyczyscic albo przepsikac WD-40. W mniejszej ilsoci przypadkow nalezy go wymienic.
Pozdrawiam,
Tak jak mowisz. Jak masz rozlozona nozke to po wlozeniu jedynki i probie ruszenia motong gasnie. Kiedys sie tak przerazilem, ze cos sie z nim dzieje, nie dobrego. Jesli masz zlozona nozke i dzieje sie to samo, to na 80% jest to ten wylacznik. On jest pod spodem i jest bardzo narazony na bloto i brud. Wiec nalezy lekko odgiac gumke z niego i popsikac WD-40 albo innym podobnym preparatem. Mozesz najpierw sprawdzic go w ten sposob, ze postaw motonga na centralnej i sproboj wcisnac ten przelacznik. Jesli nie wroci, albo bedzie wracal bardzo wolno tzn. ze jest zasyfiony.
W wiekszosci przypadkow nalezy go wyczyscic albo przepsikac WD-40. W mniejszej ilsoci przypadkow nalezy go wymienic.
Pozdrawiam,
Er5 -> SV 650 K3 -> ST xtz 750 '89 + ...
- DeFi
- Klubowicz
- Imię: Rafał
- Miejscowość: Września
- Plecak: Brak
- Garnek: LS2
- Numer GG: 9958743
- Telefon: 783757397
- Motocykl: Yamaha FJR 1300 '01
czujnik stopki właśnie powoduje efekt taki jak opisałeś. Bieg wrzucisz, ale przy próbie ruszenia moto zgaśnie.

Kawasaki ER-5 '05 -> Kawasaki ZR-7 '00 ->Yamaha FJR 1300 '01
http://www.bikepics.com/members/defi/01fjr1300/
- Dabrus
- Motocyklista
- Miejscowość: Szczecin, Myślibórz
Ja mam z tym problem co sezon;) Po zimie zawsze ten czujnik chodzi mi bardzo ciężko, trzeba przeczyścić i po problemie. Jak tego nie zrobisz możesz tak jak ja mieć problem na mieście. Nie mogłem odpalić, wciskanie i odciąganie czujnika na siłę nic nie dawało, moto gasł przy próbie ruszania nawet jak czujnik był w pozycji maksymalnie wysuniętej. Moim zdaniem taki objaw jak gaśnięcie ER-5 przy próbie ruszania, gdy żadnych innych problemów nie widzimy (jak dziwna praca silnika czy cokolwiek), to na 99% ten czujnik;)
A ja z innej półki;) Czy w zegarach jeśli wymienię tylko żarówki na niebieskie to wystarczy? Czy cyferblaty też trzeba bo one są takie zielonkawe...
-
- Motocyklista
- Imię: Bartek
- Miejscowość: Zambrów
- Plecak: żona -Ania
- Numer GG: 3575206
Dzieki za odpowiedz
jak moto wróci od mechanika to na pewno zajmę się tą stopką 

Żyj i daj żyć!
- Dzióbek
- Klubowicz
- Imię: Michał
- Miejscowość: Kalisz
- Plecak: Hania
- Garnek: Nitro
- Telefon: 511483837
Ja używam czegoś takiego:maciejecha pisze:http://www.spirit.com.pl/?q=item&lang=pl&id=360
http://www.motosklep.info/bel-ray-smar- ... chain.html
Może drogie, ale godne polecenia. Smar zostaje wyłącznie na łańcuchu, nie brudzi - osłona łańcucha, felga, wahacz i cała reszta motocykla pozostaje czysta

Jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście ważne pytanie - co lubię w życiu robić?...a potem zacznij to robić.
- hagar
- Motorowerzysta
- Imię: Marcin
- Miejscowość: Łódź
- Plecak: Kwiatek
- Garnek: HJC IS-16 Pike MC1
Też używam Bel-Raya i jestem równie zadowolony. Cena podobna do Motula, jakość pewnie taka sama, ale mnie jakoś bardziej przekonuje 

Kawasaki ER5 -> Honda VFR RC36