Witam
Jestem nowy na forum więc jak coś robię źle to mnie poprawcie
A więc kupiłem kawasaki er5 i tak jeżdżę jeżdżę i zauważyłem ze jak się nagrzeje tak po 20 minutach jazy (Zimą) to nie chce się swobodnie wkręcać na obroty...
Dodam gazu to wskoczy ładnie na 8 tyś. ale nie więcej dodam też że się nie gotuje.
Skoro nowy nabytek to trzeba zrobić podstawowy serwis: zawory, gaźniki, filtry. A są jeszcze jakieś objawy? falowanie obrotów, strzelanie w gaźniki? obstawiałbym zbyt ubogą mieszankę ale i tak powinieneś zajrzeć do gaźników.
Wszystko jest ok idę po nocy w mrozie -10 stopi zaciągam ssanie kręcę i od strzała ładnie pali jak należy.
Ale jak pochodzi na biegu jałowym ja wiem ok 20 minut nagrzeje się dobrze dodam gazu to wkręci sie max do 8 tys i dusi się jak zimna to wkręca normalnie ale ciepła już nie chce.
Może to być wina świec zapłonowych ?
A jeździłeś nią już? bo tak ciężko powiedzieć, bo nie wiadomo czy straciła moc czy nie itp.
Świece też mogą powodować różne dziwne zachowania. Dlatego warto zrobić podstawowy serwis żeby wyeliminować "części eksploatacyjne" i wtedy się okaże czy rzeczywiście jest jakaś usterka.
Skoro się dusi to może być za bogata mieszanka i go zalewa, spróbuj odpalić bez filtra powietrza bo może jest po prostu zużyty i nie przepuszcza już powietrza.
No mocy też lekko traci ale tylko jak jest ciepła jak zimna to jest normalnie
-- 12 Mar 2013, 15:22 --
Może tak
odpalam na ssaniu silnik wskakuje na 5 tyś obr. po zejściu z ssania chodzi na 2 tyś.
chodzi aż się nagrzeje porządnie ok 20 minut schodzi do 1 tyś. i się zaczyna problem dodam gazu do 8 się wkręci i dusi ....
Nie bardzo rozumiem, bez ssania trzyma 2tyś obrotów? obroty jałowe powinny wynosić 1200 +/- 50. spróbuj ustawić pokrętłem obok gaźników właściwe obroty, no i w sprawnym moto na zimnym silniku obroty są niższe niż na rozgrzanym, u Ciebie jest odwrotnie.
co znaczy rozgrzeje? załącza się wiatrak od chłodnicy? węże i chłodnica są ciepłe? napisz trochę precyzyjniej.
Przy kupnie tego nie zauważyłeś?
Wina zapewne leży w gaźnikach, po raz kolejny radzę zrobić podstawowy serwis i wtedy będzie coś wiadomo jeżeli nie masz doświadczenia/ smykałki do mechaniki lepiej oddaj do serwisu.
Spokojnie dam radę z tą bestią tylko pytam o wasze zdanie na ten temat a czy obroty są większe na zimnym silniku bez ssania to chyba coś nie tak silnik rozgrzany schodzi z obrotów
miałem identycznie problem ... jak zimny to przy poruszeniu manetki dusił się albo gasł a jak ciepły to się dusił przy 7 tys ...
wystarczyło wyczyścić gaźniki i zsynchronizować... i nie ma teraz najmniejszego problemu.... (problem wystąpił podczas postoju w zimie)