Pytania wszelkie

Naprawa, wymiana, konserwacja, po prostu pomoc ...

Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz

Awatar użytkownika
czaro85
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Cezary
Miejscowość: Maków Mazowiecki
Plecak: Agnieszka
Garnek: HJC FG-15
Numer GG: 5485371

Re: Pytania wszelkie

Post autor: czaro85 »

Lish wiesz tu jest parę "szkół" jeżeli chodzi o wymianę oleju. Ja ostatnio oglądałem na "tvn player" odcinek Mechanika o zimowaniu motocykla i on tam parę kwestii poruszył.

Zresztą polecam obejrzeć: http://tvnplayer.pl/programy-online/mec ... 9,419.html
Virago 535 '88 -> Kawasaki ER-5 '03 -> ???
Sklep Motocyklowy Warszawa - moto NUMiK
piter3105
Motocyklista
Imię: Piotr
Miejscowość: Ciechanów/Wrocław
Plecak: Ania
Garnek: LS2
Motocykl: BMW R 1100 RT

Post autor: piter3105 »

Lish pisze:
piter3105 pisze:wymiana zawsze z filtrem, raz na początku sezonu a raz po sezonie,
Wiadomo, że jak się robi dziesiątki kkm to trzeba i w trakcie sezonu zmienić, ale po co lać nowy olej przed zimą i zmieniać go na wiosnę? Bez przesady...[/quote
Nieprecyzyjnie się wyraziłem, jasne, że nie leję nowego oleju przed zimą i nowy na wiosnę:P Chodziło mi o to, że olej w ER zmieniałem dwa razy, pierwszy raz przed zimą, a dopiero na kolejny sezon na wiosnę (listopad 2010r. i wiosna 2012r.).
pigwa
Motocyklista
Imię: Kamil
Miejscowość: Jarosław
Garnek: HJC RPHA 11 Plus
Motocykl: ZX6R
Kontakt:

Post autor: pigwa »

dzięki wam;) chyba zmienie filtr i olej. Wleje Motul'a :)
Kawasaki ER-5 ---> Kawasaki ZX6R 636 '05
Mój garaż! :)
Łona - ĄĘ
Marzeń się nie odkłada... To na marzenia się składa!
Pigwa
Awatar użytkownika
kossaACM
Rowerzysta
Imię: Adrian
Miejscowość: Włóki/Dzierżoniów
Numer GG: 7611023

Post autor: kossaACM »

Mam pytanie czy ten olej http://motoplatforma.com/index.php?p18, ... olsyntetyk nadaje się do ER5tki?
Awatar użytkownika
Miłosz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Miłosz
Miejscowość: Plewiska/Poznań
Plecak: Monika
Garnek: HJC
Numer GG: 3369519
Motocykl: Gsf 1200N K5

Post autor: Miłosz »

Wysokiej jakości półsyntetyczny olej do silników samochodów osobowych. Lałem taki....do mazdy.

Pamiętaj w motocyklu olej nie smaruje tylko silnika, ale znacznie więcej elementów, dlatego ten olej się nie nadaje.
Awatar użytkownika
LucasCNC
Motocyklista
Imię: Łukasz
Miejscowość: Głogów Małopolski
Garnek: HJC CS-14

Post autor: LucasCNC »

Miłosz pisze:Wysokiej jakości półsyntetyczny olej do silników samochodów osobowych. Lałem taki....do mazdy.

Pamiętaj w motocyklu olej nie smaruje tylko silnika, ale znacznie więcej elementów, dlatego ten olej się nie nadaje.
Dokładnie. Olej motocyklowy smaruje nie tylko silnik, tak jak w samochodzie, ale również skrzynię biegów i sprzęgło. Dodatkowo musi chłodzić alternator. Wlanie oleju samochodowego do motocykla może spowodować gorsze smarowanie, gorsze chłodzenie alternatora lub ślizganie sprzęgła. Wiadomo, taki olej jest tańszy od motocyklowego, ale to tylko pozorne oszczędności.
Awatar użytkownika
kossaACM
Rowerzysta
Imię: Adrian
Miejscowość: Włóki/Dzierżoniów
Numer GG: 7611023

Post autor: kossaACM »

Nie czytałem dokładnych informacji o nim. Widziałem po prostu, że 10w40 i dlatego zapytałem. To jeśli ktoś chce do samochodu to w tesco promocja za 4l 64.99zl. W sprawie oleju to chyba najlepiej pójdę do sklepu motocyklowego. Dzięki wielkie za odpowiedź :)
nikodemstu
Podawacz śrubek
Miejscowość: Władysławowo
Garnek: AGV K-3

Post autor: nikodemstu »

Mam taki problem. Dzisiaj wymieniałem cały napęd i podczas spinania łańcucha pękła mi na pół spinka, dokładnie ta
Obrazek
Napęd kupiłem taki:
http://allegro.pl/kawasaki-er5-er-500-d ... 31215.html
Teraz pytanie, czy można tak jezdzić czy jak najszybciej kupić taka spinke i ja zalożyc.
Awatar użytkownika
LucasCNC
Motocyklista
Imię: Łukasz
Miejscowość: Głogów Małopolski
Garnek: HJC CS-14

Post autor: LucasCNC »

nikodemstu pisze:Teraz pytanie, czy można tak jezdzić czy jak najszybciej kupić taka spinke i ja zalożyc.
Nie wolno tak jeździć!
keteiz1
Oldmotocyklista
Imię: Krzysztof
Miejscowość: krk

Post autor: keteiz1 »

Jeżeli nie dostaniesz spinki, to możesz spróbować tą zakuć. Ale trzeba to zrobić umiejętnie by nie zacisnąć zbytnio oringów. Po zamontowaniu elementów zapinki pamiętając o orinagach wciskasz ten przed ostatni element pod agrafkę n.p. kluczem francuskim na sworznie podkładając nakrętki M5. Po wciśnięciu wystające końce sworzni należy rozsaterować, czyli rozklepać ale tylko do momentu gdzie łańcuch będzie się zginał podobnie jak pozostałe elementy. Elementy spinki różnią się tylko tym od elementów do zakucia że spinka ma dłuższe sworznie z naciętymi rowkami pod agrafkę.
Do zakucia przydało by się spec. kowadełko ale jak pokombinujesz to dasz radę bez. PAMIĘTAJ by nie sklepać zbyt mocno bo spłaszczysz oringi. Ma to miejsce pracować tak samo jak pozostałe. Z czuciem i z głową , kontrolując poczynania dasz radę. Powodzenia.
P.S Wydaje mi się że agrafka ci pękła bo nie w pełni pokazały się rowki do jej zapięcia. A i jeszcze jedno. Wątpię byś dostał gdzieś taką kompletną spinkę bo musi być od tego łańcucha. Chyba że zdobędziesz tylko agrafkę n.p. ze starego łańcucha. Agrafka nie pracuje a tylko zabezpiecza przed rozpięciem.
ODPOWIEDZ