literatura, książki

Naprawa, wymiana, konserwacja, po prostu pomoc ...

Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz

Awatar użytkownika
pioter300
Motocyklista
Imię: Piotr
Miejscowość: Wa-wa/Piaseczno
Garnek: SHARK S900

literatura, książki

Post autor: pioter300 »

Witam.
Chciałbym poczytać coś na temat naprawy motocykli lub ogólnie o silnikach spalinowych. Musze się dowiedzieć co to jest np. : kąt zapłonu, koło zamachowe i do czego słuzy, na czym polega synchronizacja gaźników, etc. Widzę że erka jest chyba prostym silnikiem i wiele można zrobic własoręcznie, ale trzeba mieć troche wiedzy mechanicznej.

Możecie mi polecic jakies tytuły? Może jakieś podręczniki ze szkoły mechanicznej?
Jestem bardzo początkujący więc proszę nie dziwić się niektórymi moimi pytaniami.
Pierwsze moto, pierwsze godziny jazdy i pierwszy kontakt z mechaniką.
Sklep Motocyklowy Warszawa - moto NUMiK
piter3105
Motocyklista
Imię: Piotr
Miejscowość: Ciechanów/Wrocław
Plecak: Ania
Garnek: LS2
Motocykl: BMW R 1100 RT

Re: literatura, książki

Post autor: piter3105 »

Skończyłem technikum mechaniczne, ale raczej fachowej, praktycznej lektury z tego zakresu edukacji nie polecę (w większości są to obliczenia dotyczące, np. objętości komór spalania, skoków tłoków i innych szczegółów(dotyczących silników spalinowych), które raczej Cię nie zainteresują). Bardzo dobra jest za to książka Rafała Dmowskiego "Poradnik motocyklisty" wydana przez WKŁ. Zawartych jest w niej dużo treści przede wszystkim dotyczących współczesnych motocykli. Bardzo łopatologicznie jest również wszystko wytłumaczone w "Podręczniku motocyklisty" pana Więckowskiego, ale książka ta pochodzi z lat 60-tych, a od tamtego czasu motoryzacja "trochę" poszła do przodu, tym niemniej są tam wytłumaczone zasady działania silników, zapłonów, gaźników, itd. Myślę, czy jeszcze nie sprezentować sobie takiej książki :http://allegro.pl/motocykle-poradnik-ob ... 11328.html
ODPOWIEDZ