Witam.
Chciałbym poczytać coś na temat naprawy motocykli lub ogólnie o silnikach spalinowych. Musze się dowiedzieć co to jest np. : kąt zapłonu, koło zamachowe i do czego słuzy, na czym polega synchronizacja gaźników, etc. Widzę że erka jest chyba prostym silnikiem i wiele można zrobic własoręcznie, ale trzeba mieć troche wiedzy mechanicznej.
Możecie mi polecic jakies tytuły? Może jakieś podręczniki ze szkoły mechanicznej?
literatura, książki
Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz
- pioter300
- Motocyklista
- Imię: Piotr
- Miejscowość: Wa-wa/Piaseczno
- Garnek: SHARK S900
literatura, książki
Jestem bardzo początkujący więc proszę nie dziwić się niektórymi moimi pytaniami.
Pierwsze moto, pierwsze godziny jazdy i pierwszy kontakt z mechaniką.
Pierwsze moto, pierwsze godziny jazdy i pierwszy kontakt z mechaniką.
-
- Motocyklista
- Imię: Piotr
- Miejscowość: Ciechanów/Wrocław
- Plecak: Ania
- Garnek: LS2
- Motocykl: BMW R 1100 RT
Re: literatura, książki
Skończyłem technikum mechaniczne, ale raczej fachowej, praktycznej lektury z tego zakresu edukacji nie polecę (w większości są to obliczenia dotyczące, np. objętości komór spalania, skoków tłoków i innych szczegółów(dotyczących silników spalinowych), które raczej Cię nie zainteresują). Bardzo dobra jest za to książka Rafała Dmowskiego "Poradnik motocyklisty" wydana przez WKŁ. Zawartych jest w niej dużo treści przede wszystkim dotyczących współczesnych motocykli. Bardzo łopatologicznie jest również wszystko wytłumaczone w "Podręczniku motocyklisty" pana Więckowskiego, ale książka ta pochodzi z lat 60-tych, a od tamtego czasu motoryzacja "trochę" poszła do przodu, tym niemniej są tam wytłumaczone zasady działania silników, zapłonów, gaźników, itd. Myślę, czy jeszcze nie sprezentować sobie takiej książki :http://allegro.pl/motocykle-poradnik-ob ... 11328.html